Viktig utrustning till din verkstad

Att meka med sitt eget fordon är en rolig hobby för många personer. När du arbetar med större fordon krävs det dock att du har säker utrustning. För att skapa en verkstad behöver du högkvalitativa och prisvärda produkter som du kan lita på. I denna delen kommer ge råd om hur man kan organisera sin hemma verkstad och vilka verktyg man kan behöva.

Säkerheten är viktig när du inreder din verkstad eller garage. När du lyfter upp din bil för att komma åt underredet måste du kunna lita på dina verktyg och undvika billiga domkrafter som kan kollapsa när du befinner dig under bilen. För att skapa en säker verkstad är det också viktigt att förebygga olyckor som kan inträffa och skaffa produkter för säkerheten. 

Säkerhet

Innan du köper utrustning till din verkstad eller garage, bör du utgå från vilka verktyg du behöver för att genomföra arbetet du planerar. Om du tänker använda en svets, måste du också tänka på säkerhetsfrågor som gasbehållare och lågor som kan flamma upp. Det är också viktigt att undvika att göra saker du inte behärskar. För att hitta rätt utrustning, gör din research på nätet, jämför produkter och läs recensioner. Brandsläckare och brandfilt är viktiga produkter att ha till hands för att förebygga verkstadsbränder, som är en av de vanligaste olyckorna i verkstäder. Glöm inte att bara utföra arbete som du behärskar!

VIktiga verktyg

Om du planerar att börja meka med din bil hemma behöver du ha tillgång till ett brett utbud av olika verktyg. Ett mycket viktigt redskap man behöver i ett garage är domkraft. Detta behövs för att lyfta bilen och byta däck samt serva bilen. Några andra viktiga verktyg till din verkstad är hammare, tång, skruvmejslar, tumstock, hyls-nycklar, mutterdragare, verktyg för diagnos (som OBD) och tunna handskar för att undvika olja på fingrarna. 

God belysning

När du ska meka med ditt fordon behöver du också en god belysning så att du ser vad du gör. Under en bil kan det vara svårt att få till belysning men ett tips är att köpa en flyttbar arbetslampa. 

Utrustning i bilen

Förbered dig för oförutsedda händelser på vägen genom att ha rätt utrustning i din bil. Ett extra bilbatteri kan hjälpa dig att ta dig hem om ditt nuvarande batteri dör, medan andra nödvändigheter inkluderar en varningstriangel, en reflexväst, startkablar och en pannlampa. Dessa föremål kan hjälpa dig att vara synlig och säker om du skulle få motorproblem eller hamna i en olycka. Ett underhållsfritt batteri är särskilt praktiskt eftersom det inte kräver underhåll och har längre livslängd än andra batterier. Att ha rätt utrustning i bilen är avgörande för att säkerställa säkerheten för dig och dina medtrafikanter när du reser från punkt A till punkt B.

Organisera I garaget

För att kunna börja meka med din bil behöver du skapa plats i garaget. Använda väggytorna till förvaring. Installera hyllor som utnyttjar höjden i garaget. Det är smart att förvara alla verktygen i garaget så det är lätt att komma åt dem när du mekar. För att hålla ordning på hyllorna kan du köpa lådor och märka dem. Om du har en cykel som inte används under en viss tid, exempelvis vintertid, kan du hänga upp den på väggen. Gör en lista över vad som ska förvaras i garaget och vad som inte hör hemma där, exempelvis trädgårdsverktyg som kan förvaras i en trädgårdsbod. En arbetsbänk med förvaringsstänger längs med väggen kan också vara en bra idé. Se även till att arbetsbänken har lättåtkomliga lådor men se till att sågar och vassa elverktyg förvaras så att barn och obehöriga inte skadar sig på dem.

Om du inte använder ett däckhotell måste däcken förvaras hemma. Garaget är en lämplig plats och det finns smarta lösningar som krokar eller färdiga ställ att sätta upp på väggen. Tänk också på att taket kan användas för förvaring, exempelvis genom höj- och sänkbara ställningar för takboxar, skidor eller virke.