Tips när du ska köpa bil

Funderar du på att köpa en ny bil? Är du kunnig på bilar är det lättare att välja bil och avgöra bilens skick men annars kan det vara krångligt. Här ger vi tips om vad man ska tänka på när man ska köpa bil.

Att köpa en ny bil är inte alltid en bra affär, så fort man börjar köra med bilen sjunker den ofta rejält i värde. Att köpa en begagnad bil är ofta en bättre affär men går delar sönder kan det bli kostsamt. När man köper en begagnad bil är det därför väldigt viktigt att man gör en besiktning av bilen innan man köper den.

Val av bil

Innan du köper bil är det viktigt att fundera på vad du ska använda bilen till, hur långa sträckor du kommer att köra och hur mycket utrymme du behöver för passagerare och packning. Fundera också på vilket bränsle du vill att bilen ska köras på och olika säkerhetsfunktioner. 

När du vet vilken funktion bilen ska är det lättare att välja vilken bilmodell du ska kika på. Välj ut några favoriter och jämför dem emellan och se om det finns några fördelar och nackdelar med någon bilmodell. När du bestämt dig för vilken bil är det dags att leta upp en bilhandlare eller privat säljare som säljer den bilen du önskar. 

Det är viktigt att provköra bilen innan du köper den så att du vet hur den känns att köra på vägen. Du måste också undersöka vilket skicka bilen har. Om du är osäker bör du låta en mekaniker inspektera bilen.

När du ska genomföra köpet är det viktigt att läsa igenom köpavtal innan du skriver under kontraktet. Det är också viktigt att ägarbyte görs vid kontrakt skrivning och att betalningen genomförs säkert.

Inspektion av bil

Även om du inte är någon bilexpert kan du själv göra en grundläggande inspektion för att se i vilket skick bilen du har tänkt köpa är i. Här är några tips på vad du kan undersöka på bilen: 

  • Kontrollera om bilen har gått igenom besiktning.
  • Kontrollera däckens mönsterdjup, som ska vara minst 4 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck. 
  • Testa så att bilens belysning fungerar.
  • Undersök hur bilens motor ser ut.
  • Testa bilens bromsar, tuta, bilbälten, fläktar och defroster. 
  • Undersök också bilens glas och om du ser några indikationer på rost.
  • Fråga om det ingår vinter och sommar däck i köpet. 

köpa bil privat eller AV bilhandlare

Att köpa en bil av en privatperson innebär att du behöver ha god kunskap om bilar för att kunna göra en noggrann undersökning av fordonet. Det tar tid att göra en grundlig koll eftersom det är mycket att titta på, och även om allt verkar vara i ordning kan det finnas dolda fel som upptäcks först efter att du har köpt bilen. Detta kan leda till att köpet blir dyrt, även om du har sparat några tusenlappar genom att köpa privat.

Att köpa en bil från en handlare kan vara dyrare, men det finns flera fördelar. Du har tillgång till ett stort urval av fordon att välja mellan, vilket kan hjälpa dig att hitta rätt bil. Dessutom har du garanti på alla bilar, vilket ger dig trygghet som köpare.