Välj valuta: SEK EURO
  Snabbfilter
  • Välj:
   Märke...
  • Välj:
   Modell...
  • Välj:
   År...

Elcyklar

Information och fördelar med en elcykel

25% elcykelpremie i regeringens nya klimatsatsning*

För att förbättra förutsättningarna att pendla och transportera sig klimatvänligt avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år 2018-2020 till en elfordonpremie för köp av elcykel eller elmoped.

Spara kvittot!

VAD INNEBÄR DETTA?

Köper du en elcykel från och med den 20 september 2017 gäller bidraget retroaktivt. Det vill säga att du ska spara kvittot på ditt köp. Elfordonpremien täcker upp till en fjärdedel (25%) av kostnaden för en elcykel. Högsta beloppet du får tillbaka när du köper en elcykel är 10 000 kronor i ersättning.Efter årsskiftet kommer det presenteras hur du får din ersättning för ditt köp. Glöm inte att spara kvittot.

VAD GÄLLER FÖR ELCYKLAR SOM REDAN ÄR RABATTERADE?

Elcykelpremien gäller det rabatterade priset som står på ditt kvitto. Dvs det belopp du betalt för din elcykel efter rabatt.

GÄLLER DET ALLA TYPER AV CYKLAR?

Ersättningen gäller endast elcyklar inköpta från och med den 20 september 2017.

VAD ÄR MÅLET MED ATT SUBVENTIONERA ELCYKLAR?

Regeringen vill att stora grupper av dagens bilpendlare ska få tillgång till miljövänliga lätta eldrivna fordon såsom elcyklar och elmopeder och i större utsträckning välja bort bilresor.

 

*Statens premie ger dig 25% av elcykelns pris tillbaka. Premiens maxvärde är 10 000 kr. Vi ansvarar inte för eventuella förändringar av statliga ersättningar.

Definition av elcykel enligt Transportstyrelsen
Enligt Transportstyrelsens definition räknas en elcykel som cykel om den är konstruerad på följande sätt ”Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind. Motorn till en elcykel får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim. Motorns nettoeffekt får inte överstiga 250 watt”
Enligt svensk lag måste elcyklar vara utrustade med PAS (Pedal Assistent System), dvs elmotorn får endast kopplas in när man trampar. Om elcykeln inte har PAS klassas den som moped och inte som cykel och då gäller motsvarande mopedregler. Alla våra elcyklar från Masu är utrustade med PAS.

Fördelar och nyttan med en elcykel
Det finns många fördelar med en elcykel, en av de främsta är den rekordlåga driftskostnaden, endast 20 öre per mil. Med en elcykel bidrar du till en bättre miljö och enligt Greenpeace är elcykelns miljöpåverkan motsvarande en sextiondel av en vanlig bil.
Med Masu Elcykel tar du dig vart du vill utan större ansträngning. När du börjar trampa hjälper elmotorn till med upp till 25 km/h. Uppförsbackar och motvind behöver inte längre vara några problem. Våra elcyklar klassas som helt vanliga cyklar och kan därför användas av såväl gammal som ung enligt samma regler som en vanlig cykel.
Alla kan ha nytta av en elcykel. Med en elcykel får du motion beroende på hur mycket du själv hjälper till och trampar när elmotorn är på. Du kan även använda den som en vanlig cykel med elmotorn avstängd, t ex använda tramphjälpen/elmotorn på vägen till en aktivitet och sedan koppla ur den på väg hem. Elcykeln är utmärkt att använda sig av om man snabbt och smidigt vill ta sig någonstans utan att bli svettig.
Har du fysiska nedsättningar eller är till åren kommen och inte har möjlighet att cykla längre sträckor med en traditionell cykel är en elcykel perfekt eftersom eldriften alltid finns att tillgå som extrahjälp.    

Lithium- eller blybatteri

Våra Masu elcyklar är utrustade med antingen lithium- eller blybatteri. Det är stor prisskillnad mellan dessa och den främsta anledningen till att ett lithiumbatteri är dyrare är att det har en längre livslängd och klarar av fler laddningar än ett blybatteri. Lithiumbatteriet behöver ej heller underhållsladdas på samma sätt som ett blybatteri för varaktig livslängd. En elcykel utrustad med ett lithiumbatteri är mycket lättare eftersom det väger ca 2 kg medan ett blybatteri väger ca 8 kg.
  |  Visa alla